vrijdag 4 maart 2011

Stipjes op de kaart

Die stipjes op de wereldkaart fascineren me altijd zo. Lege blauwe oceanen met af en toe een onderbreking. Wonen daar mensen, wie heeft het ontdekt, hoe zit het allemaal? Op internet valt veel te vinden over de vaak bizarre geschiedenis van deze eilanden. Zo is er Tromelin, een lege zandplaat bij Madagascar die net helemaal niks voorstelt, maar waar wel twee Franse soldaten in een hutje de wacht houden.
Of neem Bouvet, een ijsklomp richting Zuidpool, dat doorgaat voor het eenzaamste eiland ter wereld. Er gebeurt nooit wat, maar toch: In 1964 spoelde er een reddingsboot met voorraden aan waarvan de herkomst nooit is verklaard. En in 1979 werd ten westen van Bouvet een thermonucleaire explosie geregistreerd. Er is nooit opgehelderd wat het precies was, geen enkel land heeft hierover ooit iets gemeld. Het eiland is overigens Noors bezit, als relikwie van de walvisvaart.
Op het Ile Amsterdam (midden op het kaartje, 4700 kilometer vanaf Kaap de Goede Hoop) huizen alleen wetenschappers. Alfred van Cleef schreef een aardig boek over zijn uiteindelijk gerealiseerde droom dit eiland te bereiken (Het verdwaalde eiland). Twee keer per jaar komt de postboot, en verder bekijk je het maar.
Als je rondneust op de wereldkaart verbaast het hoeveel eilandjes nog koloniaal bezit zijn. Vooral de Britten en Fransen * kunnen er wat van, die hebben overal nog tientallen eilanden in bezit.






* Wikipedia: Bestuurlijk Frankrijk is ingedeeld naar departementen inclusief de overzeese departementen (départements d'outre-mer, DOM), de regio’s, inclusief de overzeese regio’s (régions d'outre-mer, ROM), bijzondere territoriale collectiviteiten (Corsica) en de overzeese collectiviteiten (Mayotte, Saint-Pierre-et-Miquelon, , la Polynésie française) die een andere status hebben dan de DOM. Mooi toch, ben je ergens in Parijs ambtenaar voor les îles Wallis et Futuna!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten