zondag 1 november 2015

'Onze vluchtelingen'




De Roma vormen een zeer grote minderheid in Roemenië van zeker twee miljoen mensen op een bevolking van bijna 22 miljoen. Alhoewel ze niet openlijk vervolgd worden, hebben de Roma het niet gemakkelijk. Nog armer in een grotendeels arm land. Vaak een krottenwijkje aan de rand van het dorp. Werkloos. Achtergesteld. Een stigma van apart, anders, onbetrouwbaar.
'Zij zijn onze vluchtelingen', merkte een Roemeen tegen me op. Wat volgde herhaal ik hier maar niet, maar ik heb veel denigrerende en soms ronduit racistische opmerkingen moeten aanhoren over de Roma. Van verstandige mensen van wie je het niet verwacht.
Over de eenzijdige gerichtheid van de Europese Unie op economie ben ik nooit zo positief. Wel over de aandacht die de EU vestigt op de behandeling van minderheden als de Roma in Oost-Europa. Voor werkelijke integratie is er nog een lange weg te gaan.




Ja hier woont een gezin. Europa 2015.

Romavrouwen vallen altijd op door hun kleurrijke kleding


Een aanzienlijk deel van de verkopers van de daklozenkrant bestaat uit Roemeense Roma, althans in Noord-Nederland. Nog een verband tussen de Roma en de actuele vluchtelingenstromen: een tijdlang hebben veel Oost-Europeanen geprobeerd mee te liften op de stroom. Dat gaat in veel gevallen om Roma. Inmiddels is hun aandeel sterk gedaald, tot zo'n 2 procent van de vluchtelingen. De Duitse douane controleerde in ieder geval op mensensmokkel, ook al reden we vrij oostelijk, via Tsjechië, waar de grote stroom vluchtelingen niet langskomt. De grenscontroles zijn in ieder geval weer volop terug in de EU, zie foto.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten